Kan je zelf klei maken?

Hoe maak je zelf klei - Essentiele Olie Doterra - Felicia's Choice
Hoe maak je zelf klei – Essentiele Olie Doterra – Felicia’s Choice

Kan je zelf klei maken? Deze vraag krijg ik regelmatig te horen sinds ik op de school waar mijn kinderen naar toe gaan een workshop klei maken heb gegeven. Het antwoord is ja, je kan heel goed zelf natuurlijke klei maken. Het is leuk, simpel, van natuurlijke materialen en bovenal super leuk om samen met je kind te doen!

Geurende klei maken met een tof kleurtje

Benodigdheden

Neem 1 beker en gebruik deze als maatbeker voor alle ingrediënten. Zelf heb ik een beker van 200 ml gebruikt.
Bloem 200 ml ( 1 beker).Maizena 50 ml ( halve beker).Zout 50 ml (halve beker).1 eetlepel plantaardige olie, bijvoorbeeld olijfolie.Water 75 ml ( 3/4 beker).Indien gewenst:Voedingskleurstof (naar keuze).essentiële olie 4 druppels (naar keuze), bijvoorbeeld lavendel.Hoe maak je zelf klei - Lekker kneden - Felicia's Choice

Hoe maak je de klei?

Doe de bloem, maizena en het zout in een grote kom. Heb je kleurstof in poeder vorm, voeg deze dan nu ook toe en meng alle droge ingrediënten door elkaar. Heb je vloeibare kleurstof meng dit dan eerst door het water heen. Voeg vervolgens het water met eventueel de kleurstof toe aan de kom en doe er 4 druppels essentiële olie in voor een heerlijke geur. Kneed alles goed door elkaar tot er mooie deeg vormt of beter gezegd een mooie bol klei. Is het te droog voeg dan nog iets water bij, is het te klef/nat dan voeg je er nog wat maïzena bij. En klaar is het! Voor dat je kind gaat kleien een beetje maizena op de tafel strooien, van maizena wordt de klei heerlijk zacht! 

Deze hoeveelheid is voor een klein potje klei, op deze manier kan je veel verschillende kleurtjes klei maken. Wil je van de zelfde kleur en geurtje meer klei maken, verdubbel dan gewoon de hoeveelheid van de ingrediënten.

Bewaren

De klei bewaar je eenvoudig in een glazen potje met deksel, op deze manier blijft de klei zeker wel een paar weken goed.

Hoe maak je zelf klei - Potjes zelf gemaakte klei - Felicia's Choice
Hoe maak je zelf klei – Potjes zelf gemaakte klei – Felicia’s Choice

Sensorische activiteit

Zelf klei maken is heel eenvoudig en vooral ook een erg leuke activiteit om samen met je kind te doen. Het is een sensorische activiteit, dit wil zeggen dat de zintuigen geprikkeld worden. Activiteiten waarbij voelen, ruiken, proeven, horen en zien een belangrijke rol spelen, valt onder sensorische activiteit. 

Klei maken zoals hierboven beschreven staat prikkelt verschillende zintuigen zoals, zien (toffe kleurtjes), ruiken (essentiële oliën) en voelen (kneden van de ingrediënten, zowel droog als de nat). Het prikkelen van de zintuigen geeft kinderen een intense beleving van de activiteit. 

Kleien zelf is goed voor de fijne motoriek, hand-oogcoördinatie, het stimuleert de fantasie en creativiteit en daarnaast worden kinderen vaak rustig van kleien.

Essentiële olie

Door het toevoegen van essentiële olie geef je de klei een heerlijke geur, wat een extra beleving geeft aan de activiteit. Maar wist je dat de olie ook invloed kan hebben op het gedrag of gemoedstoestand van jou of je kind? 
De geur van lavendel zorgt bijvoorbeeld voor ontspanning. De oliën die ik tijdens de workshop op school heb gebruikt zijn wild Orange, Peace en Lavendel. Wild Orange zorgt voor vreugde en geluk,  Peace voor rust en lavendel dus voor ontspanning. Deze essentiële oliën zijn van Doterra en heb ik van The Essential Oil Moms & happy kids

Wil je mee weten over deze oliën volg ze dan op Facebook. Ze helpen je graag verder en vertellen je alles!

Essentiele olie Doterra - Felicia's Choice
Essentiele olie Doterra – Felicia’s Choice

Wil je niet zelf klei maken, maar toch goede klei kopen? Dan hebben we de volgende optie voor je:

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.feliciaschoice.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 119 reviews.
Cart
Your cart is currently empty.